Youtube shorts: wat is het & wat kun je ermee?

Youtube shorts: wat is het & wat kun je ermee?

We gebruiken Instagram stories veel om snel dingen te delen met volgers op social media. Instagram stories is een kopie van Snapchat, net zoals Facebook Stories en Whatsapp stories. Youtube kon natuurlijk niet achterblijven.

Ook zij lanceerden een story functie. Dit heet “Youtube Shorts”. In dit artikel leg ik uit wat het is en wat je ermee kunt.

  1. Wat zijn Youtube shorts?
  2. Voor wie is het bedoeld?
  3. Hoe maak je een short?

Wat zijn Youtube shorts?

Youtube shorts zijn verticale videos van minimaal 15 seconden en maximaal 60 seconden. Deze functionaliteit werd in 2020 gelanceerd. Deze functie is bedoeld voor korte videos om je bedrijf te promoten en het is gemaakt voor smartphones waarbij de verhouding meestal 1080×1920 is. In plaats van een video die horizontaal is, is de video nu verticaal. Het neemt het hele scherm in beslag. Het is in ieder land beschikbaar met de Youtube app.

Youtube shorts screenshot

Voor wie is het bedoeld?

Shorts is een goede toevoeging voor een bedrijf of videomaker. Het is perfect voor allerlei verschillende soorten makers. Met een short kun je de kijker verleiden om te abonneren op je kanaal. Met deze tool kun je als klein bedrijf jezelf promoten door kleine videos te maken van een lange video. Youtube geeft je ook de mogelijkheid om van een bestaande video op YouTube een gedeelte uit te knippen en als Short te plaatsen. Zo wordt het nog makkelijker om er eentje te plaatsen.

Hoe maak je een short?

Het belangrijke bij het maken van een short video is dat deze verticaal is opgenomen of later is bewerkt. Bij het maken van een short kun je ook nog een video maken met effecten, muziek en titels. De beste afmetingen zijn 1080×1920. Volg deze stappen voor het maken van een short:

Stap 1

Open de Youtube app en klik onderin op het plusje. Klik vervolgens op ‘short maken’:

Hoe maak je een YouTube Short gif

Stap 2

Vervolgens kun je kiezen om een bestaand filmpje te uploaden of een nieuw filmpje te maken. Als je een filmpje gaat maken kun je allerlei effecten en geluiden toevoegen.

Stap 3

Nadat je een filmpje hebt gemaakt of hebt geüpload, kun je een beschrijving toevoegen. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de short plaatsen en kan iedereen hem bekijken.

Succes en veel plezier bij het ontdekken en maken van een Youtube short!

Gerelateerd