Droneregels in Nederland
In een eerder bericht beschreef ik de mooiste plekken in Nederland om met de drone te vliegen. Hierbij schreef ik dat er niet overal gevlogen mag worden en je drone aan enkele eisen moet voldoen. In dit bericht vind je de droneregels voor Nederland.
Allereerst is het belangrijk dat je drone geregistreerd moet worden als hij 250 gram of meer weegt. Het registreren van een drone gaat via het RDW. Als je drone een camera bevat, moet hij ook geregistreerd worden. Daarnaast moet je voor een drone die zwaarder is dan 250 gram je vliegbewijs halen. Dit bewijs geldt voor de hele EU.
Dronevlucht risico’s
Drone vluchten worden ingedeeld in risico’s. Je hebt de volgende risico’s: laag, gemiddeld en hoog.
Laag risico
Er is sprake van een laag risico als:
- de drone (bij het opstijgen) maximaal 25 kilo weegt
- je niet hoger dan 120 meter vliegt
- je geen gevaarlijke stoffen vervoert
- je niets uit de drone laat vallen
- je de drone altijd kunt zien
- de drone op veilige afstand blijft van mensen
Je moet voldoen aan de algemene regels voor een piloot. Je mag alleen drones gebruiken met het CE-keurmerk C0 t/m C4. Er zijn extra regels voor drones tot 250 gram (Subcategorie A1), drones tot maximaal 2 kilo (Subcategorie A2) en drones tot maximaal 25 kilo (Subcategorie A3). Daarnaast ben je verplicht om je drone te registreren zoals hierboven uitgelegd.
Gemiddeld risico
Er is sprake van een gemiddeld risico als:
- je dichter bij mensen en gebouwen vliegt dan in de categorie laag risico
- je in de buurt van luchtvaartterreinen vliegt
- je vliegt met een drone die meer weegt dan 25 kilo
- je binnen de bewoonde omgeving vliegt
- je hoger dan 120 meter vliegt
- je iets laat vallen met uw drone (bijvoorbeeld bij het besproeien van gewassen)
- je de drone niet direct kunt zien
Je drone moet geregistreerd staan bij het RDW (exploitantnummer). Naast een vliegbewijs moet je ook in het bezit zijn van een vaardigheidsbewijs. Voordat je gaat vliegen moet je een risicoanalyse doen.
Hoog risico
Er is sprake van een hoog risico als:
- je gaat vliegen boven veel mensen met een drone groter dan 3 meter
- je mensen gaat vervoeren (taxidrone)
- je gevaarlijke goederen gaat vervoeren
De Europese regels voor hoog risico worden nog gemaakt. Tot deze regels er zijn, moet je een vergunning aanvragen bij de Nationale luchtvaartautoriteit.
Vliegverbod op plekken
Er zijn allerlei verschillende plekken waar je niet mag vliegen met je drone. Dit noemen we no-fly zones. Deze no-fly zones vind je bijvoorbeeld: op en rond vliegvelden, gevangenissen en in Natura 2000 gebieden. Er zijn nog meer gebieden, de GoDrone app geeft precies aan waar je wel/niet mag vliegen. Bekijk dus voordat je gaat vliegen of dit wel is toegestaan!
Daarnaast is het belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken voordat je gaat vliegen. Bekijk van te voren goed naar de plek waar je gaat vliegen voor eventuele gevaren!
Meer info vind je op de website van de Rijksoverheid.